Site logo

Zo vond Fenna een leuke en impactvolle baan in lijn met haar missie

Zo vond Fenna een leuke en impactvolle baan in lijn met haar missie

Samen met BetekenisBaan zetten we geregeld een aantal professionals in de spotlight. Professionals die de stap naar een impactvolle loopbaan hebben gezet. Hoe pakten zij de zoektocht naar een impactvolle baan aan? Welke tips hebben zij? Dit keer spreken we Fenna Cerutti. Al langere tijd miste ze de toegevoegde waarde van haar werk aan de maatschappij. De coronapandemie gaf het zetje dat ze nodig had. Het was tijd voor verandering! Maar wat wilde ze dan wél? En had ze daarvoor de juiste achtergrond?

Vertel, hoe ben jij je loopbaan begonnen?

De eerste jaren van mijn carrière werkte ik als business consultant. Ik hielp teams en afdelingen om processen te optimaliseren en op een Agile manier te werken. Ik kon een deel van mijn drive voor een duurzamere wereld kwijt bij het interne team dat werkte aan verduurzaming van het eigen consultancy bureau, maar 90% van mijn tijd spendeerde ik aan het efficiënter maken van bedrijven, zodat aandeelhouders meer geld konden verdienen. Dat begon me steeds meer tegen te staan.

Wat maakte dat je niet direct de stap zetten naar een betekenisvolle baan?

Het waren meerdere belemmerende overtuigingen die me tegen hielden om de stap te zetten naar een impactvolle baan. Zo dacht ik bijvoorbeeld dat ik niet genoeg over duurzaamheid wist en dat er niet genoeg duurzame banen waren. Daarnaast was ik als “young professional” heel hard bezig met mezelf bewijzen. Achteraf gezien in een rol die me niet goed paste.

Wat maakte dat je wél besloot werk te maken van een baan met impact?

Na een aantal maanden thuiswerken merkte ik dat het vooral de leuke randvoorwaarden waren geweest die ervoor zorgden dat mijn werk me voldoende plezier gaf. En toen kwam ik op Instagram een advertentie van BetekenisBaan tegen. Meestal let ik niet zo op advertenties, maar dit bericht raakte een verlangen dat ik lange tijd had genegeerd.

De belemmerende overtuiging ‘ik kan geen duurzame baan vervullen’ veranderde in ‘voor een duurzame wereld hebben we iedereen die wil bijdragen hard nodig!’. In plaats van ontevreden zijn over mijn huidige baan besefte ik dat ik er iets aan kon doen en dat de Workshop Waardevol Werk een eerste laagdrempelige stap kon zijn. Ik was nog steeds sceptisch of het me zou lukken, maar ik schreef me wel die avond nog in. Dus corona gaf me het zetje dat ik nodig had.

Je besloot begeleiding in te schakelen om te ontdekken wat je wilt met werk. Waar kwam je achter?

De grote vraag die ik had was wat ik dan wél wilde voor werk. Ik vond zo veel dingen belangrijk, dat ik er overweldigd door raakte. Waar in hemelsnaam moest ik beginnen in de zoektocht naar een impactvolle baan? Het groepsprogramma van de Workshop Waardevol Werk hielp mij om te kiezen welk thema mij het meest aanspreekt.

Ik had verwacht dat het focussen heel moeilijk zou zijn, maar door de oefeningen die we deden werd het me als vanzelf helder. Ik leerde dat ik niet hard hoef na te denken om erachter te komen wat ik wil, interesse komt vanzelf omhoog als je er de ruimte voor geeft. Ook besefte ik hierdoor dat ik niet alle problemen van de wereld zelf hoef op te lossen. Het formuleren van mijn missie tijdens het programma bracht focus.

Je ontdekte waar je in je werk aan wilde bijdragen. Hoe ging je verder?
Ik had nu een stip aan de horizon, maar geen idee welke concrete werkzaamheden invulling aan de missie zouden geven. Bovendien had ik nog niet eerder echt energie gekregen van mijn werk, waardoor ik twijfelde of werken überhaupt voor mij was weggelegd. Ik besloot de tijd te nemen voor mijn zoektocht, zegde mijn baan op en zocht de begeleiding van een loopbaancoach.

Het was een periode van grote onzekerheid. Van dingen proberen en erachter komen wat werkte en wat niet, van twee stappen vooruit en één achteruit, van beweging en dan weer stilstand, van moeilijke gesprekken met de mensen in mijn directe omgeving die het “niet weten” nog lastiger vonden dan ik, maar ik had de ruimte en de tijd nodig om te voelen wat ík wilde. Zo kon ik mijn volgende stap laten ontstaan in plaats van forceren vanuit angst dat het me niet zou lukken een leuke en betekenisvolle baan te vinden.

Wat bracht het je om met een loopbaancoach aan de slag te gaan?
Dankzij de begeleiding van mijn loopbaancoach Saskia van Let’s Sway, lukte het om vertrouwen te houden in het proces. Het was heel fijn om haar aan mijn zijde te hebben op de momenten dat mijn vertrouwen wankelde. Ik raad iedereen aan om een partner in crime te vinden die onvoorwaardelijk in je gelooft en die je altijd even kan bellen als je dat zelf even niet meer doet.

Je vond uiteindelijk een baan bij MVO Nederland. Hoe vond je die plek?

Een oud-collega waar ik altijd goed mee kon opschieten deelde een vacature bij MVO Nederland op LinkedIn. Mijn interesse was gewekt, maar vond deze vacature niet helemaal passen, dus ging ik naar de website van MVO Nederland om te zien of ze nog meer vacatures hadden. Zo kwam ik de vacature Sectormanager Infra & Drinkwater op het spoor. Vanaf het moment dat ik de vacature zag had ik er een super goed gevoel bij.

Om mijn goede gevoel te checken pakte ik de lijst met mijn waarden, kwaliteiten en wensen erbij. Het was een giga match! Vanaf dat moment ging alles heel snel. Ik stuurde die oud-collega een berichtje, we belden nog die middag en hij plande voor mij een kennismaking in met mijn inmiddels leidinggevende. Vanaf moment één was er een klik en dat bleef zo gedurende de gesprekken daarna.

Deze manier van werk zoeken was totaal anders dan ik eerder had gedaan. In plaats van mezelf aanpassen aan een functie, ging ik nu uit van wie ik ben en ging ik op zoek naar de baan die daarbij past. Van onzekerheid die ik eerder voelde op gebied van werk was niks meer over.

Wat is jouw rol als Sectormanager Infra & Drinkwater?
Als sectormanager ben ik verantwoordelijk voor twee coalities die samenwerken om hun sector te verduurzamen. Beide zijn bezig met de transitie naar een duurzame wereld versnellen en met de verantwoordelijkheid voor de natuur om hen heen. Ik ben de onafhankelijke partij met als belangrijkste klant de nieuwe, duurzame economie. Dus niet meer de aandeelhouders. Voor die klant kom ik mijn bed uit! Dat geeft mij voldoening.

Hoe kijk je terug op je ontdekkingstocht naar een baan met impact?

Als ik nu terugkijk naar hoe het afgelopen jaar is gelopen, dan had ik het niet kunnen plannen. Ik had echt niet gedacht dat ik binnen een jaar na het volgen van de Workshop Waardevol Werk een baan zou vinden die zo goed past bij mijn missie en mijn kwaliteiten. En dat ik onderweg ook nog eens zo veel zou leren over mezelf en mijn patronen. Het heeft niet alleen geleid tot een betekenisvolle baan, maar ook tot meer vertrouwen in mezelf.

Wil je net als Fenna een impactvolle baan? Download het gratis e-book van BetekenisBaan. Het e-book geeft inzicht in de 3 bewezen stappen naar een betekenisvolle loopbaan. 

Misschien vind je dit ook leuk...

De Essentie van Werkgeluk

Een Diepgaande Verkenning vanuit het Perspectief van de Medewerker In een wereld waarin werk niet langer slechts een manier is om de eindjes aan elkaar

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Inloggen

Schrijf je in

vergeten wachtwoord

Snel zoeken naar vacatures

Winkelwagen

Winkelwagen