Site logo

Van verzeild raken in vacatures naar betekenisvolle baan. Sophie deelt haar verhaal.

Van verzeild raken in vacatures naar betekenisvolle baan. Sophie deelt haar verhaal.

Samen met BetekenisBaan zetten we geregeld een aantal professionals in de spotlight. Professionals die de stap naar een impactvolle loopbaan hebben gezet. Hoe pakten zij de zoektocht naar een impactvolle baan aan? Welke tips hebben zij? Dit keer spreken we Sophie Appel. Al vanaf jongs af aan wist ze dat ze in de humanitaire/ontwikkelingssector wilde werken. Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan  ondanks haar passende ervaring. Geïnspireerd door een digital anthropologist gooide ze het over een andere boeg: de IT sector om daarmee impact te maken. Ondanks dat ze wist dat dat het bijdroeg aan haar hogere doel, bleef het knagen. Benieuwd? Sophie deelt de stappen die zij heeft gezet om haar betekenisbaan te bemachtigen.

Vertel, hoe begint jouw ontdekkingstocht naar een baan met impact?

Al langere tijd voelde ik dat ik niet op mijn plek zat. Dat ik niets bijdroeg in hetgeen wat ik deed en dat maakte mij ongelukkig. Maar wat wil ik dan wel? Ik wist al jaren dat ik in de sociale sector, met name de humanitaire / ontwikkelingssector, wilde werken. Denk aan een Amnesty International of een Rode Kruis.

Na mijn master Antropologie bleek wel hoe moeilijk het was om die sector binnen te komen als groentje. Maar ik ben een doorzetter. Ik geef nooit op. Ik solliciteerde en solliciteerde maar. Helaas zonder succes.

Wat kreeg je terug op je sollicitaties?

Veelal was de reden dat ik (nog) onvoldoende ervaring had. Terwijl ik dacht: ik heb o.a. al onderzoek gedaan in Ghana en Zuid-Afrika, ik ben al vrijwilliger geweest bij Amnesty en ben enorm gemotiveerd. Geef mij die kans!

Na driekwartjaar netwerken en solliciteren kwam ik met een inspirerend persoon in contact die zichzelf digital anthropologist noemde. Hij inspireerde mij hoe technologie een belangrijk middel kan zijn in de ontwikkelingssector. Ik ben mij hierin gaan verdiepen en mijn doel werd duidelijk: ik wil ooit technologie en ontwikkelings/humanitaire hulp samenbrengen. Denk aan de bedrijven Akvo of het initiatief van het Rode Kruis: 510.

Wat deed je na de ontmoeting met deze digital anthropologist?

De eerste stap was logischerwijs om meer begrip te krijgen van technologie. Ik besloot een traineeship IT Consultancy, met baangarantie, te gaan doen en ben zo de IT ingerold. Een voor mij onbekende wereld met vele kansen waar ik enorm veel van heb geleerd.

Ook al wist ik dat het een investering in mijn hogere doel was, ik miste het gevoel van een bijdrage leveren en dat gevoel kwam steeds meer op de oppervlakte. In de tussentijd volgde ik een coachopleiding, deed ik vrijwilligerswerk bij COC rondom seksuele -en genderdiversiteit en werd ik bestuurder van stichting DermaToGhana om dermatologie toegankelijk te maken voor iedere Ghanees.

Ondanks alles wat je naast je werk deed bleef je een knagend gevoel houden. Wat voor acties ondernam je voor verandering?

Ik heb ontelbaar veel (online) koffietjes gedaan en als een ontdekkingsreiziger op het wereldwijdeweb gezocht naar “die ene” vacature. Ik was een LinkedIn-guru geworden. Helaas kwam er telkens net niets uit en dat gevoel dat ik in mijn werk niet bijdroeg aan wat ik belangrijk vond werd alleen maar sterker. Ik merkte in mijn zoektocht dat ik zelf ook nog niet helemaal scherp had waaraan in betekenis wilde geven in mijn werk. Ik raakte verzeild in het drijfzand van vacatures.

Na een tijdje worstelen met wat ik nou echt wilde en wat mijn volgende stap zou moeten zijn, kwam ik via LinkedIn een oproep van BetekenisBaan tegen. Ik herkende heel goed wat erin stond en hoopte dat dit de richting zou geven die ik nodig had. En gelukkig was dat ook zo.

Je koos voor begeleiding van BetekenisBaan. Wat bracht dat je?

Mijn doel was om een duidelijk verhaal te hebben naar de buitenwereld (en uiteraard naar mijzelf) over wie ik was en waaraan ik mijn steentje wilde bijdragen. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk al heel goed wist wat ik wilde, maar niet hoe ik dit moest verwoorden om ook helder over te komen bij anderen.

Door de (groeps)sessies van de Workshop Waardevol Werk, opdrachten en vele tips hielp BetekenisBaan mij om overstijgend te kijken naar welke impact ik wil maken, te kijken wat mijn waarden, talenten en passies zijn en dit te verwoorden naar een betekenisvolle missie en visie. Het gaf mij de handvatten die ik nodig had om meer te kunnen zeggen dan: “ik wil werkzaam zijn in de ontwikkelings- of humanitaire sector”. Ik leerde juist krachtig te kunnen formuleren welke impact ik wil leveren en wat ik als persoon kan bijdragen.

Kan je iets vertellen over de impact die jij wilt hebben?

Soms kreeg ik het gevoel dat ik beter een bijdrage kon leveren in de duurzaamheidshoek i.p.v. de sociale hoek, want wat heb je aan een meer gelijke wereld als de wereld langzaamaan minder leefbaar wordt?

Door de sessies werd dat beeld ook tenietgedaan. Het een sluit het ander niet uit: wat heb je aan een wereld waarin men geen gelijke kansen heeft en daardoor alsnog niet leefbaar is voor iedereen?

Het versterken van wereldwijde gelijkheid en mensenrechten is hetgeen waar ik aan bij wil dragen. Dat voel ik in al mijn vezels. Ik streef naar een wereld die duurzaam, inclusief, rechtvaardig en veilig is voor iedereen. Waarin we elkaar als gelijke zien, ongeacht je seksualiteit, gender, huidskleur, klasse, religie, of handicap. In mijn werk wil ik opkomen voor mensen die als minder worden gezien, of minder rechten hebben. Kortom: minder zelfzucht, meer respect, eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Het gekke is, is dat na het formuleren van bovenstaande, ik realiseerde dat dit is wat mij als mens typeert. Mijn drijfveer is mensen als gelijke zien, en daaraan bijdragen heb ik altijd al gedaan. Door BetekenisBaan kreeg ik het zo helder op papier. Doordat ik dit ook echt doorvoelde, merkte ik dat ik het ook helder en krachtig kon overbrengen in gesprekken met anderen.

Hoe ging je verder in de zoektocht naar jouw betekenisbaan?

Door een plan op te stellen met concrete doelen, gaf ik richting aan mijn betekenisvolle loopbaan. Een LinkedIn-post over wat voor baan ik zocht en de (online) gesprekken die ik daarna had met bekenden en onbekenden, brachten mij al snel bij VluchtenlingenWerk Nederland. Iemand waarmee ik had gesproken, stuurde mij de vacature van kwartiermaker en toen ik het las dacht ik: dit ben ik, dit past bij me. In het sollicitatiegesprek voelde ik mij krachtiger en zekerder en wist ik ook beter te verwoorden wat ik niet wilde. En ja, ik kreeg die baan!

Je hebt in je huidige baan de technologie achter je gelaten. Hoe is dat voor je?

Technologie is geen doel, maar een middel. Ik besef mij dat ik te veel vastklampte aan het idee dat ik een baan moest vinden waarin technologie de hoofdrol speelde: was mijn IT-ervaring dan voor niets geweest? Ik ben er zeker van dat ook die ervaring toegevoegde waarde heeft voor mijn betekenisvolle loopbaan. Ik merk bij VluchtelingenWerk bijvoorbeeld dat mijn IT-kennis en ervaring helpt bij procesmatig denken, ‘klantbehoeftes’ in kaart brengen en oplossingen bedenken waarin de wensen vanuit verschillende lagen bijeenkomen, prioriteiten stellen en compromissen gedaan moeten worden. 

Hoe kijk je nu naar je loopbaan?

Wat mij gerust stelt is dat dit niet het eindstation is. Ik heb vertrouwen in de stroom van het leven en het blijven inchecken of ik nog op de juiste plek in de juiste functie zit. Wie weet is mijn vervolg een stap binnen de organisatie of daarbuiten, dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik op dit moment helemaal op mijn plek zit bij VluchtelingenWerk en de dingen die ik doe bijdragen aan mijn doelen.

Welke tip heb je voor mensen die ook de stap willen zetten naar een baan met impact?

Wanneer je voelt dat het tijd is voor verandering, maar je niet goed weet wat je dan wél wilt, kijk dan niet weg. Volg een programma zoals die van BetekenisBaan waarin je echt ontdekt wat jou beweegt en waar jij goed in bent en in wilt worden. Investeer in jezelf!

Wil jij net als Sophie ook een betekenisvolle loopbaan? Kom naar het gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. BetekenisBaan deelt de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaat direct met je aan de slag voor meer focus in de ontdekkingstocht naar jouw baan met impact.

Misschien vind je dit ook leuk...

De Essentie van Werkgeluk

Een Diepgaande Verkenning vanuit het Perspectief van de Medewerker In een wereld waarin werk niet langer slechts een manier is om de eindjes aan elkaar

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Inloggen

Schrijf je in

vergeten wachtwoord

Snel zoeken naar vacatures

Winkelwagen

Winkelwagen