Site logo

Hoe het overlijden van een dierbare voor Angelique leidde tot een duurzame baan

Hoe het overlijden van een dierbare voor Angelique leidde tot een duurzame baan

Samen met BetekenisBaan zetten we geregeld een aantal professionals in de spotlight. Professionals die de stap naar een impactvolle loopbaan hebben gezet. Hoe pakten zij de zoektocht naar een impactvolle baan aan? Welke tips hebben zij? Dit keer spreken we Angelique Sijsenaar – van der Lans. Door het overlijden van haar vader, rees bij haar de vraag: ‘wat is mijn bijdrage op aarde?’ Al snel was duidelijk dat het iets met duurzaamheid moest zijn, maar dat bleek nogal een breed begrip. Een weg met vallen en opstaan volgde. Benieuwd? Angelique deelt de stappen die ze heeft gezet voor haar betekenisbaan.

Het klinkt alsof het overlijden van je vader een hoop in gang heeft gezet?
Klopt, in 2020 overleed mijn vader na een zeer kort ziekbed terwijl hij op 67 jarige leeftijd nog volop zijn eigen bedrijf runde. Door de verhalen in het online condoleance register zag ik wat hij had betekend voor de gemeenschap en zijn vak. Dit zorgde ervoor dat ik mezelf de vraag stelde: ”Wat is míjn bijdrage op aarde?”. Het jaar 2021 vulde zich met de zoektocht naar een antwoord op deze vraag. Al snel kwam ik erachter dat het ‘iets’ met duurzaamheid moest zijn. Maar ja, dat is nogal een begrip. Via mijn werk kwam ik het webinar ‘Maak werk van Waardevol werk’ van BetekenisBaan tegen. Ik was getriggerd door de woorden ‘Waardevol Werk’ en wilde graag van Marieke horen wat ze daar precies mee bedoelde.

Na de webinar stuurde Marieke mij een uitgebreide mail. De titel was: ‘geen tijd is geen prioriteit’. Daarin schreef ze: “als je zegt dat je geen tijd hebt, betekent dat dat je het geen prioriteit geeft. Zeg dát dan. Er is altijd tijd, als jij dat tenminste echt wilt.” Daar raakte Marieke iets bij mij, want ik wílde echt iets met duurzaamheid. Dit was de aanleiding om bewust tijd vrij te maken om te gaan onderzoeken waarom ik iets met duurzaamheid wilde én wat dat dan kon zijn. Ik besloot daarom met de Workshop Waardevol Werk van BetekenisBaan mee te doen.

Wat ontdekte je tijdens de workshops?
Dat het vooral een innerlijke zoektocht is. Ik volgde het programma terwijl ik op dat moment niet bewust op zoek was naar een andere baan. Toch knaagde er wel al iets. In mijn baan als tactisch analist op de afdeling voorraadbeheer van Technische Unie, was ik constant bezig met het besturen van voorraden nieuwe producten. Dat gaf steeds minder voldoening. En ik had niet het idee dat ik echt iets aan de wereld bijdroeg. Daarnaast zag ik het programma als een mooie gelegenheid om richting te geven aan vrijwilligerswerk dat ik wilde gaan doen.

Tijdens het traject ging ik bij mezelf te rade. Wat vond ík belangrijk? Waar stond ík voor? Die innerlijke zoektocht was confronterend en ging met ups-and-downs. Maar de nodige puzzelstukjes kwamen ook op de juiste plek terecht.

Wat is het meest waardevolle van de workshopreeks?
Gedurende het programma van de Workshop Waardevol Werk heb ik mijn visie en missie ontdekt en die gelden nu nog steeds. Ze vormen de basis voor elk gesprek waarin ik vertel waarom ik duurzaamheid zo belangrijk vind.

Wil je je visie en missie met ons delen?
Ja, natuurlijk! Ik zie graag een wereld waarin we samenleven mét de planeet en alles wat daarop leeft zodat iedereen tot bloei kan komen. Doordat we als gemeenschap bewuste keuzes maken, wordt de aarde blijvend krachtiger. Deze visie bereik ik door mijn missie: Mensen duurzamere keuzes laten maken door inzicht te geven in het effect van hun aankoop op natuur, klimaat, milieu en menselijke waarden.

Hoe ging je verder met die visie en missie?
Eén van de stappen was met mensen in mijn omgeving dit toekomstbeeld voor de wereld delen. Voor iemand die onzeker is en niet graag in de belangstelling staat, is dat best een drempel om over te gaan. Maar de rest van de groep gaf vertrouwen om het toch te doen.

Na de workshopreeks had ik wat bagage gekregen om me verder in duurzaamheid te verdiepen. Na het lezen van boeken, het luisteren van een podcasts en het kijken van een documentaires, veranderde er steeds meer in mijn dagelijks leven.

Totdat het een half jaar na het programma begon te knagen. In mijn dagelijkse doen en laten én mijn eigen drijfveren was nu al zoveel veranderd, dat mijn baan niet meer paste. Ik worstelde nog steeds met de vraag wat ik dan voor duurzamer werk moest gaan doen. Maar ik wist wel dater intern een aantal duurzame projecten liepen.

Wat deed je met het knagende gevoel?
Ik ben laagdrempelig begonnen met een gesprek met een collega die ik goed kende. Hoe zag hij dat duurzaamheid leefde binnen het bedrijf? Wat ging goed en wat niet? En zo ging ik steeds een stapje verder tot een gesprek met de parttime sustainability manager. Door deze gesprekken kwam ik erachter hoe het bedrijf al met duurzaamheid bezig was. En of de koers in lijn was met mijn visie en missie. En het allerbelangrijkste of ik mezelf qua duurzame ambities binnen het bedrijf vond passen.

Op een dag zei ik tegen mijn eigen manager: “het werk wat ik doe, past niet meer bij wat ik wil. Ik wil meer naar duurzaamheid”. Dat voelde pas echt met de billen bloot! Maar zijn reactie was de beste die ik me kon voorstellen: “Wat fijn dat je hier eerlijk en open in bent. Natuurlijk wil ik je niet kwijt, maar ik vind het tof als mensen hun eigen weg durven te volgen. Ik help je graag.”

Je kreeg support van je manager. Hoe pakte je het vervolgens aan?
De interne zoektocht naar een duurzame baan ging met vallen en opstaan. De basis was, blijven geloven in mezelf en wat ik wilde. Daar bovenop nam ik zelf steeds de leiding. Ik kwam zelf met voorstellen, bleef mensen warm houden dat ik dit echt wilde en stelde duidelijke deadlines. Daarmee gaf ik een heel duidelijk signaal af. Natuurlijk had ik ook geluk dat de tijd mee zat. Er kwam begin vorig jaar een plan voor duurzaam ondernemen voor de komende 5 jaar. En zo, een jaar na mijn eerste verkennende gesprek intern, vond ik mijn plek als Business Analist Duurzaam Ondernemen binnen de afdeling R&D logistiek.

Wat een mooie stap! En volgens mij zit je naast je werk ook niet stil. Toch?
Klopt, ook op het gebied van vrijwilligerswerk heb ik inmiddels stappen gezet. Ik ben digimaatje bij de bibliotheek. Als digimaatje help ik mensen digitaal vaardiger worden. Dit past heel goed bij een onderdeel van mijn missie, namelijk zorgen dat iedereen tot bloei kan komen. En het geeft enorm veel voldoening dat ik iemand kan helpen.

Daarnaast ben ik sinds oktober vorig jaar klimaatburgemeester van de gemeente Lisse. Ik realiseerde me: als ik mensen duurzame keuzes wil laten maken door ze te informeren, dan is dit een hele mooie kans om mensen te bereiken. Ik kan zelf de invulling van de rol bepalen en daardoor precies die dingen doen waar ik voor sta. Als ik maar één iemand geïnspireerd heb om morgen zijn dagelijks leven een stapje te verduurzamen, dan ben ik al tevreden.

Hoe kijk je  terug op de reis naar jouw baan met impact?
Door mijn visie en missie besteed ik tijd aan de dingen die ik belangrijk vind en voel ik me krachtig. De mensen om me heen zien in mij nu een enorme passie voor duurzaamheid. De zoektocht naar een duurzamer leven is een reis waarin ik mijn eigen pad mag bewandelen. Alles is oké, niet alles gaat zoals verwacht, maar dankzij mijn visie houd ik koers.

Wil jij net als Angelique ook een betekenisvolle loopbaan? Kom naar het gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’ van BetekenisBaan. We delen de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaan direct met elkaar aan de slag.

Misschien vind je dit ook leuk...

De Essentie van Werkgeluk

Een Diepgaande Verkenning vanuit het Perspectief van de Medewerker In een wereld waarin werk niet langer slechts een manier is om de eindjes aan elkaar

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Inloggen

Schrijf je in

vergeten wachtwoord

Snel zoeken naar vacatures

Winkelwagen

Winkelwagen