Site logo

Van vliegtuigmotoren naar vezels van olifantgras

Van vliegtuigmotoren naar vezels van olifantgras

Van onvervuld werk naar een baan met impact. Hoe doe je dat? De komende tijd zetten we samen met BetekenisBaan een aantal professionals in de spotlights. Professionals die de stap naar een betekenisvolle loopbaan hebben gezet. Hoe pakten zij de zoektocht naar een impactvolle baan aan? Welke tips hebben zij? Dit keer spreken we Melchior Huijts. Hij zegde zijn baan bij Rolls-Royce op en draagt inmiddels bij aan de circulaire economie met zijn nieuwe job bij Vibers.

Vertel, wat is jouw achtergrond? En waar komt jouw drive vandaan om positieve impact te maken?
Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in de natuur en hoe zij werkt. Op school was ik sterk in de bètavakken en hierna ben ik luchtvaart- en ruimtevaarttechniek gaan studeren aan de TU Delft. Al vrij snel begon mijn liefde voor de natuur zich te vertalen in een drang om bij te dragen aan verduurzaming van de maatschappij, om iets te doen aan onze negatieve impact op de natuur en de aarde.

Binnen de studie was ik het meest geïnteresseerd in motoren, vanwege hun complexiteit en daarmee de integratie-uitdagingen. Het is ook hier waar de grootste impact gemaakt kan worden op de verduurzaming van de luchtvaart.

Je zag potentie om impact te maken in de luchtvaartsector. Hoe ging dat?
Na mijn studie ben ik naar Engeland verhuisd voor het graduate programma van Rolls-Royce. Zo zou ik in korte tijd veel verschillende plekken zien en veel te weten komen over het technische innovatieproces. Het was een bijzondere en zeer leerzame tijd in het wereldwijde hart van de vliegtuigmotoren. Hoewel er wel oog was voor verduurzaming van de sector, voelde mijn impact helaas te indirect, te langzaam en waren de veranderingen niet genoeg op systeemniveau.

Het was niet waar je op hoopte. Wat deed je met die twijfels?
Ik stelde mezelf de vraag: wat wil ik dan wel? Maar ik vond het erg moeilijk onder woorden te brengen wat ik wilde met werk. Ik bleef hangen bij  ‘verduurzaming’ of ‘meer harmonie tussen mens en natuur’. Het betekende weinig voor anderen en gaf me weinig leidraad voor concrete vervolgstappen.

Hoe kwam je er achter wat je wel wilde?
Na een paar maanden worstelen kwam ik BetekenisBaan op het spoor via een vriendin. Na het webinar heb ik me ingeschreven voor het groepsprogramma, de Workshop Waardevol Werk. Al in de eerste sessie deelde ik mijn vage ideeën en kreeg ik van een groepsgenoot de term ‘circulaire economie’ terug. Ik vond het initieel een buzzwoord, maar toch ben ik er meer over gaan lezen. Wat bleek, het vatte perfect samen wat ik zocht. Bij de natuur is alles verbonden in cirkels en cycli, anders kom je nooit tot een balans. Als wij onze maatschappij in een vergelijkbare staat kunnen krijgen, dan is het puzzeltje af.

Hoe ging je vervolgens verder in je zoektocht?

In het vervolg van het programma ben ik deze ideeën beter uit gaan werken met post-its, gesprekken met mijn groepsgenoten, vrienden en met Marieke van BetekenisBaan. Ik probeerde te specificeren waar ik dan binnen de circulaire economie het liefst aan de slag zou willen.

Ik wil aan de kant van productontwikkeling van de circulaire economie werken en het liefst met een ‘biobased’ grondstof. Nadat ik dit duidelijk had, durfde ik mijn baan op te zeggen en ben ik terug naar Nederland gekomen. Voor mij was het vooruitzicht van een langslepende onvervuldheid enger dan een periode van onzekerheid met kans op iets moois.

Je had helder wat voor baan je wilde en zegde je baan op. Hoe kwam je vervolgens op jouw nieuwe plek terecht?

Met een geüpdate CV en LinkedIn begon ik met solliciteren. Het hebben van zo’n helder plaatje maakte de zoektocht duidelijk, maar ook heel specifiek. Weinig vacatures voldeden aan mijn ideaalbeeld en dus ben ik open sollicitaties gaan sturen naar voornamelijk startups. Dat was niet gelijk raak, maar via die weg kwam ik wel in contact met Vibers B.V. in BlueCity in Rotterdam.

Vibers verbouwt lokaal olifantsgras en verwerkt dit ook weer lokaal tot meerdere materialen en producten zoals papier, bio-plastics en beton. Een precieze match dus met ‘biobased’ materiaal en productontwikkeling in de circulaire economie! Binnen twee weken kon ik aan de slag voor drie dagen in de week! Ik werk er nu een aantal maanden en heb inmiddels een fulltime jaarcontract.

Kijk aan, zo kreeg jij jouw baan met impact. Hoe is dat voor je?
Ik merk dat ik lekkerder in mijn vel zit nu ik geloof in de impact die ik maak met mijn werk. Het voelt goed om dit te doen met mensen om mij heen die hier ook waarde aan hechten en die elkaar hier ook verder in helpen.

Welke uitdagingen kwam je tegen in de zoektocht naar een nieuwe baan? En hoe ging je daarmee om?
Ik ontdekte dat open sollicitaties een lagere kans van slagen hebben, want de organisatie is niet actief op zoek naar een nieuw iemand. Daarnaast had ik weinig direct relevante kennis of ervaring voor veel van deze organisaties en daarom was het soms moeilijk uit te leggen wat ik te bieden had. Ik heb uiteindelijk besloten om mezelf parttime aan te bieden voor een startperiode. Dit geeft de organisatie de kans om met minder financieel risico te kijken wat mijn bijdrage is. Bijkomend voordeel is dat ik zelf ook eerst een kijkje in de keuken kan nemen.

Welke tips heb je voor anderen die net als jij een nieuwe impactvolle baan willen?
Maak voor jezelf zo concreet mogelijk wat een betekenisvolle baan voor jou inhoudt. Voor mij heeft de begeleiding van BetekenisBaan daarin geholpen. Daarnaast hielp het mij om flexibel na te denken over hoe je dit invulling kunt geven. Soms is iets alleen bereikbaar met wat creativiteit of een andere insteek. Tot slot: durf de sprong te wagen.

Wil je net als Melchior een impactvolle baan? Schuif aan bij het gratis webinar van BetekenisBaan. In het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’ zetten we samen een stap richting jouw betekenisvolle loopbaan.

Misschien vind je dit ook leuk...

De Essentie van Werkgeluk

Een Diepgaande Verkenning vanuit het Perspectief van de Medewerker In een wereld waarin werk niet langer slechts een manier is om de eindjes aan elkaar

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Inloggen

Schrijf je in

vergeten wachtwoord

Snel zoeken naar vacatures

Winkelwagen

Winkelwagen