Site logo

Van loondienst in de luchtvaart naar HR-zelfstandige voor duurzame bedrijven

Van loondienst in de luchtvaart naar HR-zelfstandige voor duurzame bedrijven

Van onvervuld werk naar een baan met impact. Hoe doe je dat? De komende tijd zetten we samen met BetekenisBaan een aantal professionals in de spotlights. Professionals die de stap naar een betekenisvolle loopbaan hebben gezet. Hoe pakten zij de zoektocht naar een impactvolle baan aan? Welke tips hebben zij? Dit keer spreken we Willemijn van Donselaar. Ze zegde haar baan in de luchtvaarsector op en ontdekte dat het zelfstandig ondernemerschap misschien wel beter bij haar past dan ze had verwacht.

Vertel, wat heeft er bij jou voor gezorgd dat je positieve impact wilt maken in je loopbaan?

In het najaar van 2019 las ik het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn en toen wist ik zeker: hier wil ik iets mee in mijn werk. Maar wat dan precies? Het voelde alsof ik op een glijbaan terecht was gekomen, waar ik niet meer vanaf kon stappen. Ik wilde graag een meer betekenisvolle bijdrage aan deze wereld leveren. Maar hoe doe ik dat, waar precies en wat is dan mijn rol, allemaal vragen die ik naast een drukke baan in de luchtvaartsector en een gezin niet echt gekraakt kreeg.

Je werkte op dat moment in de luchtvaartsector. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Al vanaf jongs af aan wilde ik eruit halen wat erin zit. Zo ook bij mijn studiekeuze: ik vond de bètavakken op school leuk en ze gaven mij uitdaging. Als meisje een technische opleiding doen werd (ook) toen enorm aangemoedigd, dus ik besloot naar de TU Delft te gaan.

Na het afronden van mijn studie Technische Bestuurskunde ben ik als Management Trainee bij KLM gaan werken. Ik kreeg de kans om mij binnen de organisatie breed te ontwikkelen en er was volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ongeveer elke twee jaar veranderde ik van baan, ik kreeg veel verantwoordelijkheid en leerde enorm veel.

Steeds was ik op zoek naar waar ik mijn kennis, ervaring en talent het beste kon inzetten, op een manier die bij mij paste. Zo maakte ik binnen KLM de overstap naar het HR-vak. Dat was misschien niet per se de route die KLM voor mij in gedachten had, maar het voelde voor mij goed. Luisteren naar mijn eigen innerlijke kompas werd steeds belangrijker.

Hoe ben je uiteindelijk verder gegaan met de ambitie om een betekenisvolle bijdrage te leveren in je werk?

In eerst instantie heb ik geprobeerd om vanuit mijn toenmalige baan uit te vinden waar en hoe ik dan precies wilde bijdragen. Maar naast een drukke baan én een gezin echt voldoende tijd vinden om hier mee aan de slag te gaan vond ik lastig. En ondertussen zag ik ineens op zoveel plekken dat er geen duurzame keuzes worden gemaakt. Ik kon niet meer wegkijken!

Middenin de coronacrisis besloot ik daarom om een punt achter mijn loopbaan in de luchtvaart te zetten. Ik had er ontzettend veel geleerd en samengewerkt met fijne en getalenteerde mensen, maar het was echt tijd voor iets anders. Na een hectische periode van afronden en overdragen had ik ineens wél heel veel tijd.

Hoe gaf je invulling aan je zoektocht met de vele tijd die je opeens had?

Ik heb veel (online) kopjes koffie met mensen gedronken, om te horen wat ze doen en wat ze drijft. Ik volgde allerlei webinars over duurzaamheid, las artikelen en boeken en zo ontdekte ik een hele nieuwe wereld. Ik had voor mijzelf besloten dat ik elke dag minimaal één ding in deze verkenning zou doen, maar vaak werd het wel meer, omdat als je eenmaal begint er zoveel te lezen en te vinden is.

Zo kwam ik tijdens de Week van de Circulaire Economie in contact met BetekenisBaan. Ik voelde direct een klik met medeoprichtster Marieke Jacobs en herkende veel van haar persoonlijke verhaal. Ik besloot om het programma van de Workshop Waardevol Werk te volgen. Het voelde namelijk alsof ik de puzzelstukjes wel had, maar iemand nodig had die me ging helpen om de puzzel te leggen. 

Welke inzichten haalde je voor jezelf uit het programma?

Ik heb altijd gedacht dat het zelfstandig ondernemerschap niks voor mij zou zijn, maar juist in dit programma ontdekte ik dat het misschien juist een heel interessante route zou kunnen zijn als ik mijn kennis, ervaring en talent wil inzetten voor een betere wereld. Er ontstond ruimte om dit soort dingen te ontdekken en te verkennen, juist omdat ik al het andere had losgelaten. De relatieve zekerheid van een vaste baan, collega’s, elke maand salaris, het waren dingen geweest die me veel houvast gaven, maar die had ik nu losgelaten en dat gaf enorm veel ruimte voor nieuwe dingen.

Wat doe je nu als zelfstandige?

Ik heb DONS & more opgericht, waarmee ik (jonge) duurzame bedrijven help met People & Culture vraagstukken. Voor ik het wist had ik mijn eerste opdracht, een interim-rol bij felyx, waarin ik verantwoordelijk was voor HR Benelux. Na nog een interim opdracht bij Renewi wilde ik onderzoeken of ik de stap naar meer consultancy opdrachten kon maken. Zo komt dat dat ik nu parallel voor meerdere opdrachtgevers tegelijk werk. Ik zet voor een start-up een HR structuur op en help ik als B Leader twee bedrijven die de B Corp certificering willen halen. Ook doe ik nog een interim opdracht in het onderwijs. Heel afwisselend en dynamisch!  Het is supertof om te ontdekken dat de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan van toegevoegde waarde is om jonge duurzame bedrijven verder te helpen.

Door de Workshop Waardevol Werk weet ik nu veel beter weet wat mijn eigen purpose is en daardoor kan ik daar heel gericht mee aan de slag. Ik wil bijdragen aan een betere wereld en dat doe ik door mijn kennis, ervaring en talent in te zetten bij bedrijven met een missie waar de wereld écht beter van wordt. Het is voor mij helderder geworden wat ik wel wil, maar zeker ook wat ik niet wil.

Welke tip wil jij meegeven aan professionals die óók een baan met impact willen?

Twee dingen eigenlijk: ten eerste, je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn veel mensen die met vergelijkbare dilemma’s rondlopen met wie je kan sparren of zoek een goede coach of andere begeleiding. Verder zijn er nog steeds momenten dat ik twijfel over of dit is het is. Wat mij dan helpt is dat dit natuurlijk niet het eindpunt is. Juist niet, ik ben net begonnen en elke stap die ik neem leert me iets en brengt me weer verder. Dat geldt voor iedereen. Je kan altijd weer opnieuw besluiten om links óf rechts te gaan.

Wil je net als Willemijn een impactvolle baan? Schuif aan bij het gratis webinar van BetekenisBaan. In het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’ zetten we samen een stap richting jouw betekenisvolle loopbaan.

Misschien vind je dit ook leuk...

De Essentie van Werkgeluk

Een Diepgaande Verkenning vanuit het Perspectief van de Medewerker In een wereld waarin werk niet langer slechts een manier is om de eindjes aan elkaar

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Inloggen

Schrijf je in

vergeten wachtwoord

Snel zoeken naar vacatures

Winkelwagen

Winkelwagen