Site logo

Partnerblog: Je baan opzeggen voor meer werkplezier? Laura laat zien dat dat niet hoeft!

Partnerblog: Je baan opzeggen voor meer werkplezier? Laura laat zien dat dat niet hoeft!

De komende tijd zetten we samen met BetekenisBaan een aantal professionals in de spotlights. Professionals die de stap naar een betekenisvolle loopbaan hebben gezet. Hoe pakten zij de zoektocht naar een impactvolle baan aan? Welke tips hebben zij? Dit keer spreken we Laura Weijers. Ze had een hele betekenisvolle baan op papier, maar miste toch iets. Inmiddels heeft ze een plek voor zichzelf gecreëerd waar ze doet wat bij haar past, zowel binnen als buiten haar baan.

Je had een impactvolle baan op papier, maar toch maakte je werk van jouw loopbaan. Wat maakte dat je op zoek ging naar wat anders?

Hoewel ik blij was in mijn baan als HR Development adviseur bij de prachtige organisatie PUM Netherlands senior experts, knaagde er toch wat bij mij. Bij PUM helpen we ondernemers in ontwikkelingslanden hun business te verbeteren om zo een positief effect te creëren op de economie, het milieu en de samenleving. “Wat wil je nog meer?” zou je misschien denken. Toch miste ik iets. Mijn zorgen over een leefbare toekomst voor mijn kinderen was een belangrijke drijfveer. Wilde ik weg? Of toch blijven? Wat was het? Ik had me voorgenomen om dit gevoel verder te onderzoeken.

Hoe pakte je die zoektocht aan?
Ik had al best wel wat loopbaantrajecten voor mezelf achter de rug, dus had een hoop over mezelf scherp. Op LinkedIn kwam ik een post tegen over het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’ van BetekenisBaan. Het sprak me aan en ik besloot mee te doen. Ik vond het echt heel waardevol en had gelijk al wat inzichten gekregen tijdens de sessie. Het model dat ze gebruiken vond ik heel praktisch en handig om te onderzoeken welke maatschappelijke uitdagingen mij raken. Ook merkte ik dat de vragen die werden gesteld mij hielpen om mijn vraagstuk verder te onderzoeken. Dit smaakte naar meer!

Tegelijkertijd vroeg ik me ook af of het van toegevoegde waarde zou zijn op de eerdere trajecten die ik had gedaan. Om nou wéér mijn talenten te onderzoeken leek me niet nodig. Immers, die had ik wel scherp. Na een fijn gesprek met Marieke Jacobs van BetekenisBaan besloot ik toch om mee te doen. De combinatie van mijn talenten en de maatschappelijke uitdaging waarop ik mij wil richten wilde ik verder onderzoeken. Ik was ervan overtuigd dat ik mijn puzzelstukjes zou gaan vinden onder begeleiding van BetekenisBaan.

Waar kwam je achter?
Mensen in mijn omgeving dachten, net als ik, dat ik zou ontdekken dat ik iets in de hoek van duurzaamheid wilde doen. Tijdens één van de sessies zat ik naar mijn antwoorden te kijken van een journalling oefening, en tot mijn grote verbazing stond er helemaal niks over duurzaamheid bij. Alles wat ik had opgeschreven had te maken met mensen!

Wat mij raakt zijn de gevolgen van de consumptiemaatschappij. Dat mensen, vooral in het Westen, op zoek zijn naar allerlei soorten afleiding buiten zichzelf. Om niet te hoeven voelen en een korte termijn geluksgevoel te ervaren, verliezen zij zich in het kopen van spullen, kleren, schoonheidsproducten, fastfood eten. Het systeem dat dit mogelijk maakt, buit ‘zij die geen stem hebben’ uit. Denk aan volwassenen en kinderen in lageloonlanden, dieren en de Aarde.

Een systeem wat niet houdbaar is op de langere termijn. Wat wil jij daarin betekenen?

Ik ben ervan overtuigd dat door persoonlijke groei er een bewustwordingsproces op gang gezet wordt. Hierdoor ga je uiteindelijk gebruiken wat je nodig hebt/jou dient en leef je meer binnen de grenzen van de aarde. Immers, als je gaat leven vanuit je essentie, dat wat écht belangrijk is in jouw leven, en het overtollige verwijdert, is er ruimte voor rust, tevredenheid en meer geluk.

Tijdens het programma vormde ik mijn visie op waar de wereld naar toe mag. Ik wil bijdragen aan een wereld waarin mensen tevreden zijn met zichzelf, verbondenheid voelen met alles en iedereen en zich inzetten voor positieve impact: ecologisch en sociaal.

Meer tevredenheid, meer verbondenheid en inzetten voor positieve impact. Hoe wilde je hier in je werk vorm aan geven?
Ik kwam weer tot hetzelfde inzicht als zes jaar eerder bij een ander loopbaantraject: ik wil mensen 1-op-1 begeleiden als coach. In het verleden, heb ik weerstand gevoeld tegen het inzetten van mijn kwaliteiten op de manier die werkelijk bij mij past. Ik voelde zo rond mijn zevenentwintigste dat ik was gemaakt om mensen te coachen. Mijn zelfbeeld en het beeld dat ik had over het coachingsvak zorgde ervoor dat ik het vermeed en mijn werkelijke potentie geen ruimte gaf. Pas zeven jaar later durf ik te zeggen “Er huist een goede coach in mij!” en handel ik er ook werkelijk naar.

Voor mij is de volgende quote van Patrick Mundus zo treffend: “Eenvoud ingewikkeld vinden en dan ingewikkeld doen om tot de kern te komen. Hoe weinig is nodig om mens te zijn…”. De ontdekking om vanuit je essentie te leven is zo bevrijdend en het pad er naar toe is voor iedereen anders. Ik begeleid anderen graag bij dit pad.

Je wilde aan de slag als coach dus. Wat besloot je met je andere werk te doen?

Ik kwam tot de ontdekking dat ik nog steeds blij was bij PUM, én ook het stuk van 1-op-1 begeleiding meer wilde oppakken en mijn coachingsvaardigheden wilde verbeteren. Een kwestie van én-én dus.

Bij PUM vinden we het belangrijk om stil te staan bij mensen en hun werk. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen om de beste versie van jezelf te worden, en van toegevoegde waarde te zijn voor PUM en de rest van de wereld. Met mijn leidinggevende ben ik het gesprek aangegaan dat ik graag aan de slag wilde met een coachingsopleiding. Ze was erg ondersteunend toen ik mijn wens met haar deelde.

En nu heb je inmiddels je eigen praktijk. Vertel?
De bijeenkomsten van de coachopleiding voelde iedere keer weer als een cadeautje. Ik kreeg er veel energie van. Toen het einde van het traject in zicht was, voelde ik dat ik mijn eigen praktijk als Levens & Loopbaancoach wilde opzetten naast mijn werk bij PUM. Nu werk ik vol energie bij PUM én in mijn eigen praktijk!

Welke tip wil jij meegeven aan professionals die óók een baan met impact willen?
Ik denk dat het heel belangrijk is om goed te onderzoeken welke maatschappelijke uitdaging je het meeste raakt en waar jij aan wilt bijdragen met jouw talenten en waarden. Ga op onderzoek uit, zoek de natuur en de stilte op, luister naar je intuïtie,  en ga over tot actie.

Wil je net als Laura een impactvolle baan? Schuif aan bij het gratis webinar van BetekenisBaan. In het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’ zetten we samen een stap richting jouw betekenisvolle loopbaan.

Misschien vind je dit ook leuk...

De Essentie van Werkgeluk

Een Diepgaande Verkenning vanuit het Perspectief van de Medewerker In een wereld waarin werk niet langer slechts een manier is om de eindjes aan elkaar

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Inloggen

Schrijf je in

vergeten wachtwoord

Snel zoeken naar vacatures

Winkelwagen

Winkelwagen