Site logo

In werk een steentje bijdragen. Aan Susanne zal het niet liggen.

In werk een steentje bijdragen. Aan Susanne zal het niet liggen.

De komende tijd zetten we samen met BetekenisBaan een aantal professionals in de spotlights. Professionals die de stap naar een betekenisvolle loopbaan hebben gezet. Hoe pakten zij de zoektocht naar een impactvolle baan aan? Welke tips hebben zij? Dit keer spreken we Susanne Laven. Na 18 jaar plezier in haar werk bij Wageningen University & Research zat ze door allerlei personeelswisselingen ineens niet meer zo lekker op haar plek. Maar wat wil ze dan wel?

Na 18 jaar bij dezelfde organisatie zat je niet meer op je plek. Wat merkte je?
Ik heb al die jaren met veel plezier gewerkt bij de universiteit. Echter, de vrije rol die ik altijd had gehad, was plots onduidelijk geworden, ook voor mezelf. Ik wilde hier het gesprek over aangaan met mijn leidinggevende, en natuurlijk was haar eerste vraag: wat wil je? Goede vraag, maar niet zo makkelijk te beantwoorden. Dus ik ging op zoek.

Je wilde ontdekken wat je wél wilde. Hoe pakte je deze zoektocht aan?
Ik heb eerst alles op een rijtje gezet wat ik eerder al eens aan loopbaancoaching had gedaan en de feedback die ik in al die jaren had gekregen. Ook heb ik de vragen geprobeerd te beantwoorden over passie (wat vind ik leuk?), vaardigheid (wat kan ik goed?) en missie (wat vind ik belangrijk?) die gesteld worden in het boek Grip van Rick Pastoor.

In deze brij aan informatie zocht ik naar een rode draad, een richting. En die vond ik een beetje, maar het was nog niet concreet genoeg. Vooral de antwoorden over passie en missie niet. Waar wil ik nou eigenlijk mijn tijd aan besteden? Welke bijdrage wil ik leveren? Waar loop ik warm voor?

Hoe zocht je antwoorden op deze vragen?
Tijdens het zoeken en rondkijken stuitte ik op LinkedIn op de Workshop Waardevol Werk van BetekenisBaan. Die sprak me aan. Op papier in ieder geval. Dus ik heb eerst de gratis webinar gevolgd om eens te kijken wat deze dames in huis hadden. Veel! Al tijdens de kleine oefening in de webinar, kreeg ik meer inzicht en grip op de richting waarin ik verder wilde. Dus ik heb me direct opgegeven voor de Workshop (betaald door mijn werkgever, heel tof van ze!).

Wat ontdekte je tijdens het programma?
Tijdens de eerste sessie van het programma werd me al duidelijk dat ik een baan zocht waarbij ik mensen wil helpen om hun leven te verduurzamen. Oeps, zo’n baan was er bij de universiteit niet. Dat vond ik best een spannend idee, ik kon me geen ander werk buiten de universiteit voorstellen. Ik had er al weleens over gedacht om te vertrekken, maar bij dat idee kreeg ik het behoorlijk benauwd. Waar moest ik dan naartoe? Wat ging ik dan doen?

Hoe ging je om met de spanning om mogelijk naar een andere werkgever te gaan?
Ik vond het moeilijk om me voor te stellen wat ik buiten de universiteit waard was. Daarbinnen had ik een prima zelfvertrouwen over wat ik kon, maar daarbuiten werd ik wat onzekerder. De Workshop Waardevol Werk heeft me heel goed geholpen om scherp te krijgen waar ik een bijdrage aan wil leveren, waar mijn kracht zit, en waar dat in werk bij elkaar komt. Dat ik nu zo duidelijk wist wat ik wilde, maakte het toch ook makkelijker om te besluiten na al die jaren te vertrekken.

Je kreeg een hoop puzzelstukjes helder van jouw ideale betekenisbaan. Welke acties ondernam je daarna?
Verduurzamen was nog wel een breed begrip, dus ik ging verder op onderzoek uit. Ik deed mee aan KlimaatGesprekken waar veel onderwerpen voorbij komen: mobiliteit, consumeren, eten, wonen. Ook heb ik me aangemeld om bij een vrijwilligersgroep in mijn woonplaats te helpen bij het maken van warmtescans van woningen. Vanuit dat vrijwilligerswerk kon ik ook deelnemen aan een aantal trainingen. Zo kon ik mooi eens snuffelen aan de verschillende thema’s, zowel theoretisch als in praktijk, en ontmoette ik interessante mensen in het veld.

Met name de energietransitie in woningen bleek me aan te spreken. Om meer van de mogelijkheden in die sector te horen, ben ik met allerlei mensen gaan ‘koffie drinken’. Soms echt, soms virtueel. Ik heb mensen benaderd die ik kende, maar ook sprak ik onbekenden die ik op LinkedIn gevonden had. Eigenlijk staat vrijwel iedereen er wel voor open om eens te vertellen over zijn of haar duurzame baan. Zo kreeg ik een goed beeld van de kansen in een voor mij onbekende sector en of daar mogelijkheden zijn voor iemand met mijn achtergrond. En zo had ik ook ineens een nieuwe baan.

Zo had je opeens een nieuwe baan? Vertel ons meer!
Op een gegeven moment werd ik gebeld door iemand, die was getipt om eens met mij te babbelen door iemand waar ik koffie mee had gedronken. We hadden een heel leuk gesprek over zijn bedrijf en mijn zoektocht. Door de Workshop Waardevol Werk had ik goed scherp gekregen wat ik wel en niet wilde en dat hielp me enorm om me goed uit te drukken. Ik dacht nog dat dit weer een ‘koffiegesprek’ was maar achteraf bleek het mijn 1e sollicitatiegesprek te zijn. Twee gesprekken later had ik een contract voor een nieuwe baan in handen! Ik mocht aan de slag als adviseur participatie en communicatie bij De WarmteTransitieMakers; bewoners helpen om aardgasvrij te gaan wonen.

Wauw, gefeliciteerd! Hoe was het voor je om die baan te krijgen?
Het ging ineens heel snel, maar alle punten van mijn checklist voor mijn ideale betekenisbaan die ik tijdens de Workshop Waardevol Werk had opgesteld, kon ik afvinken. Nou ja, als ik heel eerlijk ben, ik moest wel iets inleveren op mijn arbeidsvoorwaarden (die waren ook belachelijk goed bij de universiteit), maar ik kreeg er een betekenisvolle baan voor terug.

En zo’n nuttige baan voelt goed. Ik werk nu vanuit een intrinsieke motivatie. Met allemaal collega’s die dat ook doen. Soms word ik een beetje treurig van de stapel crises van nu en bekruipt me het gevoel dat we te laat zijn, maar het voelt goed dat ik nu ook in mijn werk mijn steentje bijdraag. Aan mij zal het niet liggen 😉

Welke tip wil jij meegeven aan professionals die óók een baan met impact willen?
Start gewoon met verkennen. Je merkt dan onderweg vanzelf waar je wel en niet enthousiast van wordt. Je kunt altijd nog op het laatste moment aangeven dat je de aangeboden baan niet wilt. Of nogmaals een overstap maken als blijkt dat de keuze die je gemaakt hebt, het toch nog niet helemaal blijkt te zijn. Bij mij is dat idee nu lang zo spannend niet meer als bij die eerste overstap. Maar let op, laat je niet verleiden door het enthousiasme van een ander, check regelmatig bij jezelf: is dit wat ík interessant vind, waar ík elke keer enthousiast van word?

Wil je net als Susanne een impactvolle baan? Schuif aan bij het gratis webinar van BetekenisBaan. In het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’ zetten we samen een stap richting jouw betekenisvolle loopbaan.

Misschien vind je dit ook leuk...

De Essentie van Werkgeluk

Een Diepgaande Verkenning vanuit het Perspectief van de Medewerker In een wereld waarin werk niet langer slechts een manier is om de eindjes aan elkaar

Lees meer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Inloggen

Schrijf je in

vergeten wachtwoord

Snel zoeken naar vacatures

Winkelwagen

Winkelwagen