SDG’s. Sustainable Development Goals. Oftewel: Duurzame Ontwikkelings Doelen. DOD’s, zeg maar. Iedereen heeft het er over. Maar wat zijn het eigenlijk? En belangrijker, wat moet ik er mee?
Van Milleniumdoel naar Duurzaam Ontwikkelingsdoel
In het jaar 2000 werd er door de landen van de VN voor het eerst gesproken over ontwikkelingsdoelen voor de wereld. De zogenaamde Milleniumdoelen werden geboren; acht ambitieuze doelen om de wereld beter te maken, die af zouden lopen in 2015. De resultaten in 2015 waren redelijk. Het aantal mensen dat wereldwijd in extreme armoede leeft werd gehalveerd, maar bijvoorbeeld moeder- en kindersterfte werd niet echt verminderd.
In 2015 startten we wereldwijd met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, SDG’s. Deze zijn nog ambitieuzer dan de Milleniumdoelen. Het gaat bijvoorbeeld over het volledig uitroeien van armoede en honger vóór 2030, maar ook over genderongelijkheid en klimaatverandering. Het idee achter de doelen is dat niemand achterblijft en iedereen in staat moet zijn te bouwen aan een betere toekomst. In totaal zijn er 17 SDG’s, met daar achter 169 concrete targets.*
Welke SDG’s zijn er?
Zoals gezegd zijn er 17 Sustainable Development Goals. Doelen die voor 2030 gehaald moeten worden. Dat zijn de volgende:
- Geen armoede
- Geen honger
- Goede gezondheidszorg voor iedereen
- Goed onderwijs voor iedereen
- Gendergelijkheid
- Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen
- Schone en betaalbare energie
- Eerlijke en sociale economische groei
- Veilige infrastructuur en beschikbare kennis voor iedereen
- Gelijke kansen voor iedereen
- Leefbare, duurzame steden
- Duurzame productie en consumptie
- Klimaatverandering stoppen
- Gezonde oceanen, zeeën en rivieren
- Gezonde bossen en een rijke biodiversiteit
- Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid
- Samenwerken voor de werelddoelen
Wat betekenen de SDG’s voor mij?
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn groot. Bijna ongrijpbaar groot. Zo groot dat je misschien niet direct ziet wat je zelf kunt doen om het verschil te maken. Toch heeft elke keuze die je maakt invloed. Als jij kiest voor producten die gemaakt zijn onder eerlijke werkomstandigheden, als je de douche iets sneller uitzet, als je geld doneert aan dat ene goede doel. Als je ervoor kiest om te gaan werken voor een duurzaam bedrijf. Of als je met je bedrijf een verduurzaming in gang wil zetten. Klein of groot, jij kan het verschil maken.
Hoe gaan wij op Baan met Impact om met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen?
Baan met Impact is een vacaturebank die focust op een matchmaking tussen duurzame bedrijven met gelijkgestemde werkzoekenden. “Gelijkgestemd” is hier het codewoord.
Elke duurzame onderneming heeft een aantal SDG’s die centraal staan. Het is namelijk een utopie dat alle 17 SDG’s even zwaar wegen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Er zijn er altijd een aantal die leidend zijn geweest bij de start van je bedrijf en in de keuzes die je als bedrijf maakt. Daarnaast is het een utopie dat alle 17 SDG’s jou als werkzoekende evenveel aanspreken. Om een goede match te maken tussen een duurzaam bedrijf en een gelijkgestemde werknemer is het daarom van belang dat we transparant zijn over de SDG’s die zowel het bedrijf als de werkzoekende drijven. Daarom kun je bij elke vacature op Baan met Impact de SDG’s vinden die van toepassing zijn, en vragen we elke werkzoekende om zijn of haar duurzame drijfveren aan de hand van de SDG’s te beschrijven. Dit betekent overigens niet dat er een 100% overlap moet zijn om een matchmaking te laten slagen, impact willen maken is universeel en overstijgt de specifieke Duurzame Ontwikkelingsdoelen.
* bron: https://www.sdgnederland.nl/sdgs/